Tłuste plamy w kuchni gastronomicznej, a także szereg innych zabrudzeń, to problem nie tylko estetyczny. Ich obecność może negatywnie wpłynąć na jakość potraw, a nawet bezpieczeństwo ich spożywania! Wszystko to powoduje, że właściciele restauracji, barów i jadłodajni mają obowiązek dbać o czystość tych pomieszczeń. Jak to zrobić? Poniżej opisujemy sprawdzone sposoby!

Kuchnia gastronomiczna – wymagania i zasady czyszczenia

Z racji tego, że kuchnia gastronomiczna należy do wnętrz profesjonalnych, znajdujących się w rozmaitych lokalach podających jedzenie, jej sprzątanie odbywa się w nieco inny sposób, niż w pomieszczeniach domowych. Przede wszystkim trzeba robić to codzienne, z użyciem preparatów, które mogą być stosowane na powierzchniach mających bezpośredni kontakt z żywnością.

Wspomniana wcześniej regularność wynika z konieczności ochrony przed zaschniętymi plamami i zabrudzeniami, które mogą wytwarzać związki zagrażające życiu i zdrowiu. Zwłaszcza że kuchnie gastronomiczne to wnętrza, w których panują specyficzne warunki.

Czym usunąć tłuste plamy ze ściany?

Po określeniu ogólnych zasad, możemy przejść do przedstawienia sposobów na pozbycie się konkretnych zabrudzeń. W sieci często pojawiają się pytania o to, jak usunąć tłuste plamy ze ścian, o które w kuchni gastronomicznej nietrudno.  

Rozwiązaniem okazać się mogą profesjonalne płyny do mycia ręcznego, które zawierają środki odtłuszczające. 

Co rozpuszcza tłuszcze? 

Między innymi mieszanki przygotowane na bazie alkoholu, a także składników aktywnych. Co ważne, w sprzedaży znajdziesz preparaty ODTŁUSZCZACZ, PRZYPALENIA, UNIWERSALNY KONCENTRAT- (wersja Kanada) nie tylko do ścian, ale również płytek, piekarników, okapów, płyt grzewczych, kuchenek, a nawet zlewów i mebli. Dzięki temu jesteś w stanie usunąć tłuste plamy z całego pomieszczenia.

Do tego dochodzą jeszcze domowe sposoby na tłuste plamy na ścianach, jednak trzeba pamiętać, że w większości przypadków sprawdzają się one do neutralizacji zabrudzeń powierzchniowych. Wynika to, rzecz jasna, ze specyfiki używanych produktów, a więc płynu do mycia naczyń – SZOGUN, octu, czy też sody oczyszczonej.

Jak wyczyścić bardzo brudne płytki?

Każdy, kto pracuje w kuchni gastronomicznej, doskonale wie, jak łatwo brudzą się płytki – zarówno te znajdujące się na ścianach, jak i na podłodze. Trudny do usunięcia okazuje się tłuszcz, zwłaszcza gdy zaschnie. 

Czym odtłuścić płytki? 

Ponownie do wyboru masz sposoby domowe (dobrze sprawdza się ocet i soda oczyszczona) i preparaty profesjonalne – najlepiej te przystosowane do użycia w pomieszczeniach, w których przygotowywana jest żywność.

Ze względu na skład i właściwości, środki dedykowane są znacznie skuteczniejsze. ODTŁUSZCZACZ, PRZYPALENIA – działają szybciej i pozwalają na pozbycie się suchych plam i przypaleń. Dla pracowników restauracji jest to decydujące.

W podobny sposób należy odpowiedzieć na pytanie, jak wyczyścić mocno zabrudzone płytki podłogowe.Tutaj katalog produktów jest naprawdę szeroki. Znajdują się w nich chociażby:

  • uniwersalne płyny do czyszczenia i pielęgnacji różnych powierzchni – CITROFLOR,
  • koncentraty do usuwania zanieczyszczeń z materiałów wodoodpornych – PŁYN UNIWERSALNY KONCENTRAT 
  • preparaty do mycia ręcznego – ODTŁUSZCZACZ
  • płyny myjąco-nabłyszczające – SHOVAX
  • pasty i emulsje- EMULSJA PCV, POLIMER SHINE

Taka oferta pozwala Ci bardzo dokładnie dopasować środki zarówno do rodzaju zabrudzeń, jak i specyfiki konkretnych powierzchni. Oczywiście tyczy się to nie tylko podłóg. Podobnie wygląda sprawa z meblami, blatami, ścianami i wszelkimi urządzeniami wykorzystywanymi podczas przygotowywania posiłków.

Nie da się ukryć, że kuchnia gastronomiczna jest znacznie bardziej wymagająca pod względem sprzątania niż kuchnia domowa. W końcu obowiązują Cię liczne przepisy i zasady BHP. Z tego powodu musisz uważać na to, jakie środki stosujesz. Między innymi właśnie dlatego rozwiązaniem optymalnym wydaje się zakup preparatów profesjonalnych, stworzonych specjalnie do tego typu miejsc. Na szczęście jest ich w sprzedaży całkiem sporo.